Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přestaň slintat!!!!!

Slintání u psa není až tak výjimečný jev.Pravdou ale je,že k němu mají některé plemena blíže. Pokud máme doma pejska,u kterého to běžné není a přesto začíná nadměrně slinit,měli bychom pátrat po příčině.

Zánětlivé procesy v tlamě psa

Pokud u psa zjistíte,že nadměrně slintá,prohlídněte mu tlamu.Pokud něco není v pořádku, může se přidat zápach z tlamy,pes si může třít tlamu packami nebo má tendenci žvýkat naprázdno.

Pokud zjistíte zarudnutí dásní,může se jednat o zánět.Dalším problémem může být i zubní kámen,dále ulomené nebo zkažené zuby.Pes se může uvnitř tlamy poranit o cokoliv ostrého.

Další příčinou nadměrného slinění může být onemocnění štítné žlázy.Také se ale může jednat o reakci na některý podávaný lék.

Pak je nutné se co nejrychleji poradit s veterinářem.Pes totiž může trpět poměrně velkými bolestmi.Také přestává přijímat potravu.Také to může být začátek onemocnění závažnějšího, například otravy.Dokonce i stres a strach má někdy za následek nadměrné slintání u psů.

Pravdou ovšem zůstává,že v naprosté většině je za slintáním problém v tlamě.Proto byste měli věnovat čas i prevenci.To znamená pravidelně tlamu prohlížet a udržovat dásně i zuby v pořádku čištěním speciálními zubními pastami a kartáčky pro psy.

Kdy je ještě slintání psa normální

U některých plemen je tento projev naprosto normální.Jedná se o dogy,buldočky, bernardýny, novofundlandského psa nebo třeba šarpeje a další.Může za to visící pysk,ale i další dispozice, které pes má.K tomu docházelo během křížení.Zabránit slintání u psa,který to má prostě dané,není tak jednoduché.Doporučuje se podávat kost ke žvýkání nebo prostě častěji čistit tlamu.Tím můžeme slintání omezit.Pravdou ale je,že například doga neslintá stále,je tomu hlavně tehdy,když ji ovládají nějaké emoce.

Pokud si tedy pořizujete pejska,mějte na paměti,že některým psům je slintání prostě dáno méně či více a také to,že za zvýšeným slintáním může být spousta důvodů.Abychom pochopili,co tento projev znamená,je důležité svého psího miláčka dokonale znát.Snadno pak odhalíte každou odchylku v projevech.