Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kašlík

Je to akutní infekční onemocnění psů,které postihuje hrtan,průdušnici a průdušky.Označujeme jej také kašel kotcový,ale nemá nic  s psinkou!Vyskytuje se chovné stanice,útulky,výcvikových centrem,společných městských výbězích.Ale i na takové výstavě.Způsobenu je viry,které poškozují sliznici dýchacího aparátu a pak najdou nový domov bakterie.Přenáší se kapénkovou infekví nebo přímým kontaktem nebrajíc v ohled věk.Pak už jen záleží jak na tom je pes.

Hlavní příznak je kašel,který popisují jako něco zaseklé v krku čeho se chce zbavit.Náhlým onemocněním je kašel s dávením s výhozem bílé pěny.Může mít také teplotu a být vyčerpaný.V některých případech jako zápal plic může být pejsek ohrožen na životě.

Majitelé záchvaty považují za škrtění vodítkem.Špatný průběh mají hlavně staří psi.Pro ověření diagnozy se může provést provokační zkouška,tahem za obojek směrem dozadu nebo zatlačením rukou nebo zatlačením rukou na spodní stranu hrtanu.Jestliže se pes rozkašle,zkouška se považuje za pozitivní a mělo by následovat vyšetření u veterináře.

Dostupná je vakcína pro intranasální aplikaci, která se dá do nosu.Odpověď dostáváme po 3 dny.Je bezpečná pro březí feny.

 

                             I zvířatům může být někdy pod psa