Jdi na obsah Jdi na menu
 


Horké letní dny aneb 3x bacha

2. 7. 2015

Teplota

Nejen člověka, ale i psa může zastihnout nepříjemná horečka,která je způsobena zejména infekcí. U psa se to projeví suchým čumákem a častým pitím.

Běžný rozsah teploty je 38-38,9°C , takže při menším podezření,že je pejsek nemocný zkuste změřit jeho teplotu.A jak na to?

Teplota se běžně měří v konečníku. Namažte teploměr vazelínou a mělce jej vsuňte do otvoru. Dnes nejjednodušším způsobem je elektrický bezdotykový teploměr popřípadě veterinář.

Puls

U pejska puls nahmatáte na vnitřní straně stehna.Čekejte 30 vteřin a výsledek zdvojnásobte.Dostanete počet tepů za minutu,přičemž běžný puls je v rozsahu 70 až 160 tepů/minutu. Samozřejmě záleží na velikosti,věku a fyzičce pejska. Platí,že malí psi mají vyšší puls než ti velcí a štěňata rychlejší tep než dospělí. Zvýšený tep může být způsoben rozrušením,strachem nebo horečkou.

Dýchání

Psi mají malou schopnost sebechlazení a úžeh jim může být i životu nebeezpečný. Při zrychleném dýchání je tlama otevřena a jazyk visí ven, což má sloužit stejně jako potní žlázy na packách k ochlazení těla.

Při úžehu pes zrychleně dýchá,silně slintá, má jasně červené rty a možný je i kolaps. Měl by být okamžitě přesunut do chlanějšího prostředí a ochlazován mokrými ručníky nebo sprchou. Pár minut v bazénu nebo vaně je též možný způsob, avšak většinou je nezbytná pomoc veterináře.