Jdi na obsah Jdi na menu
 


5 důvodů pro pejska

Přemýšlíte o pořízení pejska? Pár rad jak si vybrat správného psího kamaráda shrnuto do několika otázek.

1. Jsou v rodině děti?

2. Kde bydlíme? Dům či byt?

3. Jaké plemeno si mám vybrat?

4. Budu umět psa správně vychovat?

5. Mám dostatek času se psovi věnovat?

6. Psa čistokrevného či křížence?

Toto jsou otázky na které si musíte odpovědět dřív než učiníte konečné rozhodnutí.

1. Nikdy nepořizujte psa uslyšíte-li větu "Mámo, táto já chci psa", pes není odměna za vysvedčení ani vánoční dárek!                                                                                         

Jsou v rodině děti? Jaký vztah mají ke zvířatům, jak se chovají ke psům ve svém okolí? Kolik jim je let? Jak jsou děti zodpovědné?

Je spousta případů, kdy děti ve své blažené nevědomosti, nebo ve své zlobě proti povinnosti venčit psa vymyslí spoustu způsobů jak psovi ublížit. Uvědomte si, že jakkoliv zodpovědné a hodné dítě se o psa nedokáže řádně postarat. Psa si tedy pořizujete Vy!!! Pes není plyšová hračka na hraní. Pes potřebuje pevný řád, spoustu péče a lásky, mezi toto opravdu nepatří spouštění psa na vodítku z druhého patra paneláku, pálení ocasu, házení psa z dvoumetrové výšky na čumák apod. Pes není hračka. Toto rozhodnutí záleží jen a jen na Vás.

2. Bydlíme v bytě nebo máme dům se zahradou?

Zásadní otázka při výběru velikosti psa - plemena jsou velikostně zařazena do 4 skupin mini - TOI, malá, střební a velká. Mini, malá a většina středních psů je vhodná pro chov v bytě, Střední a velká plemena vyžadují většinou více pohybu a větší teritorium, proto by měla být chována spíše v domech se zahradou.

3. Jaké plemeno si mám vybrat?

Jaký jsem člověk? Klidný a aktivní?  Líný pecivál? Jaký pes se mi líbí?

Nejjednodušším kritériem je jaký pes se mi líbí, exteriér je ve většině případů rozhodující, ale neměl by být. Pes není módní doplněk, který za dva roky vyjde z módy, pes žije průměrně 10-15 let. Naopak sepište si seznam plemen, které se vám líbí, zjistěte si velikost dospělého psa, jeho povahu a jeho aktivitu. Pro líného člověka bude temperamentní pleneno utrpením, pro aktivního člověka bude utrpením gaučový povaleč. Zaměřte se raději na plemena, která vám budou vyhovovat povahově, zavolejte chovatelům takovýchto plemen, zeptejte se na výstavě psů.

4. Budu umět psa správně vychovat?

Nepředpokládejte, že pokud umíte vychovávat děti, že to zvládnete. Argument, když jsem byl malý měli jsme psa, rozhodně nezaručuje spávné psí chování. A jste si jistí, že jste zvládli výchovu svých dětí? Víte co dělají, když je nemáte pod dozorem?

Opět se informujte jak vychovatelné je Vámi vybrané plemeno, pozor u některých plemen najdete poznámku "Nepatří do rukou začátečníka". Není to tam pro srandu, je to míněno dosti vážně. Projděte si pár psích školek a jednu si vyberte, začněte s výchovou ihned v 8týdnech a ve třech měsících začněte navštěvovat psí školku. Rozhodně se Vám to vyplatí.

5. Mám dostatek času se psovi věnovat?

Důležité je uvědomit si, že štěně a následně dospělý pes se musí venčit a to není otázka oběhnutí paneláku, každý pes potřebuje 2-3hodiny denně a to minimálně, musí se cvičit a to by měla být  1 hodina denně. Opravdu jste si jistí, že budete ochotni věnovat psovi tolik času?