Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký staffordshirský teriér

31. 12. 2011

Výška:43-48 cm,Váha:18-23 kg

Srst krátká, lesklá,drsná na dotek, hustá

Barva: jednobarevný, nebo skvrnitý, neměl by být zcela bílý.

Věk:12 let

Další znaky:menší podsaditý až zavalitý pes, klínovitá hlava, široká lebka,kulatá a silná tlama,oči posazené široko od sebe,krátký nízko posazený ocas

Přicestoval jsem do Ameriky z Anglie spolu s anglickými imigranty někdy v 19.století. Pro potřeby psích zápasů, které se staly velmi populární v Americe třicátých let, jsem byl z menšího a lehčího anglického teriéra vyšlechtěn v mohutnějšího a statnějšího amerického teriéra. Šlechtění se ubíralo dvěma směry a já jsem nebyl zpočátku typově ustálen. Protože však bylo nutné ustavit mi standard,došlo k oddělení obou šlechtitelských linií, a vznikly tak dvě samostatná plemena:já a americký pitbullteriér,který však ještě nebyl Mezinárodní kynologickou federací FCI jako plemeno uznán.Na rozdíl od svého předchůdce jsem byl šlechtěn pro výstavní účely a v roce 1936 jsem byl schválen jako plemeno Americkým klubem chovatelů psů.U nás v Americe jsem se stal známým až po revoluci v roce 1989.

Povaha a péče                                                                       

Ačkoli se na první pohled nemusím zdát, jsem vhodný k dětem i do bytu. Jsem typický ochranitel a obranář.Přestože jsem příslovečně odvážný,pokud mě spravně vychováš, nejsem nikdy agresivní.Přeci jen jsou v mé krvi geny zápasníků. Někdy jsem poněkud tvrdohlavý, a proto vyžaduji opravdovou disciplínu.Jsem velmi pohyblivý a čilý a neobyčejně zvídavý ke svému okolí. Jsem dobrý krysař,ale i osobní strážce.Ve vypjatých situacích se umím rychle a správně rozhodnout, jinak mám klidný a mírný život.

                                       americky_stafordsirsky_terier_25963031_3_f.jpg