Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bordeaxská doga

Výška:58-62cm,Váha:

Srst:krátká,jemná

Barva:jelení rezavá či mahagonová

Věk:12 let

Další znaky:

Silný,urostlý a odstrašujícím dojmem působící pes dogovitého typu,který ale není příliš vysoký,relativně malé uši,oválné oči

Patřím mezi nejstarší plemena Francie a pocházím pravděpodobně ze psů Alanů,zvláště psů používaných k lovu divočáků.Pojem "doga" vznikl na konci 14. století.
V polovině 19. století mi tehdejší dogy ceněny snad již jen v Aquitanii.Používaly nás k lovu velké zvěře,k zápasům,k hlídání domů a stád a jako pomocníci řezníků.V roce 1863 se v pařížském parku Jardin d'Acclimatation konala první francouzská výstava psů.Na mém vzniku se podílely různé typy: toulousský typ,pařížský typ a bordeauxský typ.
Mezi oběma světovými válkami jsem utrpěl natolik,že bych byl po válce v letech 1939 až 1945 prakticky ohrožen vymřením; nového rozkvětu jsem se dočkal v šedesátých letech 20. století.

Povaha a péče

 Působám jako klidným,vyrovnaným až flegmatickým dojmem.Jsem ale nesmírně milující a do morku kosti věrný pes,oddaný nejen svému pánovi,ale i celé jeho rodině.K dětem se chovám jako něžná a milující chůva.Má závislost na rodině chovatele je tak velká,že mám sklony „urovnávat" spory v rodině a na vše,co se v rodině děje reaguje velice citlivě.Jsem ale silný a mohutný pes s obrovskou silou, proto potřebuje zkušeného chovatele a pána.

 

Nejsem zvláště náročné na péči o srst,která je krátká,ale díky ní jsem náchylný k nastydnutí, takže potřebují spát v teple.Stejně tak nejsem náročná ani na množství každodenního pohybu - ráda si sice zadovádím a zaběhám,ale proto ještě nepotřebuji sportovně založeného majitele.Do základní péče lze zahrnout v mém případě i nutnost včasné výchovy a výcviku a poskytnutí citového zázemí.