Jdi na obsah Jdi na menu
 


West highland white teriér

Výška:28 cm,Váha:7,5 Kg

Srst:hrubé,rovné pesíky a měkké,husté podsady.Nesmí být kudrnatá.

Věk:14 let
 
Barva:bílá
 
Další znaky:klenutá lebka je hustě osrstěná a nošena v pravém úhlu,má malé,vzpřímené, ostře zašpičatělé,hladce osrstěné uši.Nos je černý a poměrně velký.Středně velké oči uložené hlouběji v hlavě,mají pronikavý pohled a černou barvu.Skus je nůžkový.Krk je dlouhý a svalnatý.Kompaktní,silné tělo s rovným hřbetem je dobře osrstěné.Ocas je přibližně 14 cm dlouhý,rovný a nošený vztyčený.Srst na něm netvoří prapory.Končetiny má tento teriér rovné a dobře osvalené.Tlapky jsou kulaté,přední má větší než zadní.

Byl vyšlechtěn ve Skotsku v 19. století. Sloužil k lovu vyder,lišek a jiné škodné.Má společné předky se skotským teriérem a Dandie Dinmont teriérem.Záměrně byli vybíráni bílí psi ze skotské vysočiny West Highland.Stal se velmi oblíbeným loveckým psem,protože díky své bílé barvě byl dobře vidět.V roce 1904 byl založen WHWT Club a oficiálně byl  uznán v roce 1907, kdy se také stanovil první plemenný standard.V roce 1928 bylo zakázáno křížení s kernteriéry a byl vypracován nový standard.Dnes je to velmi oblíbený pes především v Evropě a Americe.

Je živý,extrovertní a sebevědomý pes.Hned tak jej něco nepřekvapí.Velmi věří ve své schopnosti,je odvážný,neohrožený a houževnatý.Své okolí ostražitě pozoruje a děje-li se něco, ohlásí událost štěkotem.Není však nepřátelský vůči neznámým lidem.Svému pánovi a jeho rodině je věrným a veselým kamarádem.Je to nezbedný rošťák,který si nenechá ujít jakoukoliv špatnost.Dokáže být značně paličatý.Nevrlí jedinci se vyskytují jen zřídka.Většinou jsou veselé a hravé povahy.S dětmi si dobře rozumí,zvláště když si s ním hrají a dovádějí.S domácími zvířaty a kočkami by měl být seznámen již jako štěně,aby je v pozdější době neproháněl. K ostatním psům má dobrý vztah,někdy ale může ostatní psy provokovat.Na zahradě hubí myši a jiné škůdce.Rád vyhrabává díry v zemi,pozor na hezky upravený trávník.

Je-li tento teriér držen jako domácí pes potřebuje asi jednou za tři měsíce trimovat.Kromě toho je nutné srst jednou týdně důkladně vykartáčovat a pravidelně česat knír a vousy.Není třeba ho často koupat,protože nečistoty jdou ze srsti snadno vykartáčovat.Pokud jde o psa výstavního, tak ten potřebuje mnohem více odborné péče. Potřebuje důslednou a důraznou výchovu,jinak si hledá vlastní aktivity a majitele neposlouchá.Krátké procházky ho neuspokojí. Rád běhá,hraje si s míčkem nebo se přetahuje.Hodí se pro nejrůznější psí sporty.

                                 West Highland White teriér - Plemena psů, psí plemena - Westík