Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shi-tzu

Výška:27 cm,Váha:8 kg

Srst:dlouhá,příjemná,mírně zakroucená

Barva:bílá,černá,šedá a hnědá

Věk:14-18 let

Další znaky:široká a kulatá hlava,velký rozestup mezi očima,černý,široký a čtvercový nos,velké tmavé,kulaté oči s mírumilovným výrazem,uši má velké,dlouhé a svěšené. 

Zřejmě pocházím z Tibetu.Můj původ není úplně známý.Předpokládá se,že mé předky chovali tibetští mniši ve svých klášterech.V 8. století byl kontakt mezi Tibetem a Čínou přátelský díky náboženství a to mělo vliv i na mém rozšíření do Číny.Mám přezdívku Lví pes,protože lev je symbolem budhismu.Tibeťané mě považovali za posvátné plemeno,ve kterém přežívá duše zemřelého mnicha nebo kněžího.Na konci 12. století,jsem se rozšířil i do domácností.Číňané mě křížili s jinými malými plemeny,aby dosáhli miniaturního vzhledu.Stal jsem se velmi oblíbeným plemenem u císařů a ve vyšší společnosti.V Evropě jsem byl  představen v roce 1931 a to ve Velké Británii.V USA mě představili až v roce 1948.Výstavy mohli majitelé se mnou navštěvovat až v roce 1969.

Povaha  a péče

Jsem inteligentní a aktivní pes.Hodím se i do malého bytu,nepotřebuji mnoho prostoru.Ke svému majiteli se chovám přítulně a přátelsky.Svého pána miluji a jsem mu oddaný,ale k cizím lidem jsem ostražitý a nedůvěřivý.Jsem hrdý,sebevědomý a nezávislý pes.Také jsem velmi hravý a čiperný.