Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kavalír king charles španěl

Pochází z Japonska a mezi ním a japonským chinem neboli španělem existuje určitá podoba.Kavalír je velmi podobný kingovi charlesovi španělovi.,ale za tím co „king“má vyklenutou lebku,poněkud větší kavalír má lebku mezi ušima téměř plochou a stop je mělčí.Obě plemena byla pojmenovaná po králi Karlu druhém a kavalír byl jeho původním oblíbencem.Je to bezpochyby toto plemeno,o němž se zmiňuje známý autor deníku Samuel Pepys,když si stěžuje,že král Karel II. se věnuje více času svým psům než státnickým záležitostem.Dnes je kavalír jedním z nejoblíbenějších psů v Británii a Spojených státech.

Povaha a péče

Je to vhodný rodinný mazlíček,protože je dobrosrdečný a miluje děti.Patří sice mezi společenská plemena ale je jedním z jejich největších zástupců a vyžaduje poměrně mnoho pohybu.Měl by se denně kartáčovat štětinovým  kartáčem.

Výška:31-33 cm,Váha:5,5-8 kg

Věk:9-10 let

Barvy:Black and Tan: Černá s pálením. Základní barva je černá, tříslově zbarvené znaky jsou nad očima, na lících, uvnitř uší, na hrudi, na končetinách a pod ocasem. Tříslová barva musí být jasná, bílé znaky jsou nežádoucí.                                                                                      

Blenheim:Bílá se sytě kaštanovými znaky. Na hlavě by měla být symetricky rozložená hnědá maska - kolem očí, část lící, celé hnědé uši, navíc jasně ohraničená oválná hnědá skvrnka mezi ušima bývá velmi ceněná.                                                    

Ruby:Celkové, sytě kaštanové  zbarvení. Bílé znaky jsou nepřípustné.        

Trikolor: Na bílém základu jsou jasně ohraničené černé plotny. Hnědé znaky jsou nad očima, na lících, ve vnitřku uší, na vnitřních stranách zadních končetin a pod ocasem.

Srst dlouhá a hedvábná,bez kudrlin.

Další znaky:Pleší lebka,dlouhé vysoko nasazené uši,velké tmavé oči,krátké tělo,dlouhý dobře osrstěný ocas.

kavalir.jpg