Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český strakatý pes - Horákův laboratorní pes

Výška:40- 50 cm,Váha:15 -20 kg

Srst: krátká a přilehlá, nebo dlouhá a mírně vlnitá s podsadou

Barva:černo-žluto-bílá s tmavýma očima a čumákem a hnědo-žluto-bílá se světlejšíma očima i čumákem

Věk:

Další znaky:souměrná stavba těla,hlava klínového tvaru s mírným stopem,silné čelisti a nůžkový skus,hnědé oči mandlového tvaru,trojúhelníkového tvaru,středně dlouhý ocas,silné a osvalené končetiny

Mám poněkud netradiční původ.Vyšlechtili měv 50. letech v českých laboratořích a mým tvůrcem jeFrantišek Horák tedy něco jako můj taťka.Jako základ byl použit kříženec německého ovčáka a kříženec foxteriéra s německým hladkosrstým ohařem.Sloužil jsem k farmakologickým pokusům např. ke studování epilepsie. V 60. letech mě zaregistrovali  jako "Horákův laboratorní pes". Na přelomu 80.let jsem přešel do rukou chovatelů kteří mě zachránili od vyhynutí.V této době jsem získal také svůj nynější název.

 Povaha a péče

Nejsem náročný ALE POTŘEBUJÍ POHYB.Můžu žít i v bytě,aly vyžaduji dlouhé procházky,jinak zlenivým.Rád si hraji s ostatními hafíky.Snáším nejlépe chladnější počasí.

Krátkosrstý bratr nepotřebuje téměř žádnou údržbu srsti, má dlouhosrstá sestra je pochopitelně náročnější.Je potřeba je pravidelně pročesávat.Možná je u mě epilepsie nebo chybějící zuby..Podobám se voříškovi.

http://www.biolib.cz/IMG/GAL/113100.jpg