Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nevidím tě,ale slyším tě.

Štěkání pes využívá k různým účelům,mimo jiné jako upozornění na potencionální nebezpečí  a aby dal majiteli vědět,že něco potřebuje.Pomocí štěkotu udržují psi kontakt mezi sebou i na větší vzdálenost.Frekvence štěkání je pro psy stejně důležitá jako pro nás slova.

Smysl štěkání

Psi štěkají,aby upoutali vaši pozornost,štěkají,aby upozornili ostatní ve smečce,že se děje něco neobvyklého,štěkotem upozornují i na něco nebezpečného.Pomocí štěkání si pes nejenom uvědomuje přítomnost jiného psa,ale může určit taky vzdálenost a další okolnosti.Hlubší tón naznačuje většího psa.Proto může být pro psa nebezpečné vydávat hlubší zvuk.Rychlé,vysoko posazené štěkání,imituje ňafání štěňat,vypovídá o podrážděnoti.Časté štěkání může být i způsobem vybití nahromaděné energie,když pes postrádá dostatek pohybu.

Pes často štěkává na listonoše,prtože ho považuje za vetřelce a věří,že když ho už jednou svým štěkotem odehnal,povede se mu to znovu.

Nuda nebo nedostatek podnětů může být příčinou štěkání během procházky.

Dospělí psi často štěkají,když mají pocit,že jim člověk nerozumí.Štěkání totiž není samostatným způsobem komunikace,vždy musí být bráno v kontextu s řečí těla a mimikou.

Obtěžující štěkot

Štěkání se snadno změní v obtížně odstranitelný problém,který si můžete,i když neúmyslně,způsobit sami.Když spěcháte štěněti otevřít dveře na zahradu,jakmile začne štěkat,začne si vymáhat kdeco.Pamlsek,pohlazení,hru....Štěňata se rychle učí!Brzy nebude přesvědčení,že štěkot je ta nejlepší cesta,jak upoutat páníčkovu pozornost.