Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunikace štěňat

O tom,kdo bude ostatním "velet",se rozhoduje v klubku štěňat téměř po narození.Zál.eží na bradavce,kterou vybojují při kojení.Ze stejné bradavky se štěně krmí po celou dobu kojení a to bude mít trvalý vliv na další vývoj každého štěňátka.

Být vepředu znamená výhodu

Nejlepší místo při kojení je na předních bradavkách matky.Pořadí narození nebo váha má malý vliv  na to,které štěně získá kterou bradavku.Jelikož však přední bradavky produkují více mléka,štěňata krmená z nich rostou rychleji a patrně budou větší než jejich sourozenci,kteří jsou nuceni se nakrmit ze zadních bradavek.

První bradavky produkují i větší množství potřebného imunoglobinu,který je obsažen v psím mléce v prvních dnech života štěňat.Štěňata odkojená na těchto bradavkách budou odolnější vůči infekcím a kvůli své větší váze budou dominantnější.Dominance na středních pozicích se může změnit,ale je to obvykle podřízené štěně,které projeví své submisivní chování.

Psi jsou buď vůdci smečky,nebo podřízení svého vůdce.Jestliže se ujmete dominantního štěňěte,musíte ho oc nejdříve přesvědčít,že ve smečce své domácnosti,kam patří i ono,máte pozici vůdce vy.Musíte to udělat dřív,než se této role ujme nový člen rodiny---pes