Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agrese při krmení

12. 8. 2012

Pes je,podobně jako jiné psovité šelmy,masožravec,ale má-li hlad  nepohrdne prakticky ničím.Pro vlka i pro jiné psovité šelmy je shánění potravy hlavní náplní jejich činnosti.Psi mohou být velmi vytrvalí,když hledají něco k snědku,a až překvapivě agresivní,mají-li pocit,že svou misku musí bránit.

Boj o jídlo

Důvodem,proč pes může být agresivní kvůli obraně potravy,jen ten,že mu to velí instink.Mezi vlky to chodí tak,že kdo neubrání svou potravy,nepřežije.I štěňata psů se strkají,kdo dřív nude u mámina mlíčka,a později si vybojovávají výhodnější pozici u misky.Vrčení nebo napjetýpostoj je znamením pro všechny včetně pána,aby se jeho misky na jídlo nikdo nedotýkal.Jinak může být pokousán.Etiketa během jídla je pro psy velmi důležitá.Existuje několik pravidel,které je třeba dodržovat.Abyste zabránili riziku agrese během krmení.

Od raného nládí učte svého psa,aby si sedl a uklidnil se,než misku s jídlem položíte na zem.Tak získáte určitou kontrolu nad psem a připomenete mu jeho podřízenou pozici.

Nekrmte dva psy vedle sebe.Jeden nejspíš zhltne jídlo rychleji než druhý a bde se snažit  "pomoc" s porcí svému kamarádovi.Výsledkem může být i rvačka.

Počkejte,až se pes nasytí a ztratí o jídlo zájem,a pak se pokuste mu misku vzít.