Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dlouhosrstá kolie

Velikost: 50-60 cm,Váha:18-30 kg,

Péče o vzhled: náročná

Věk:12-14 let

Výcvik: středně náročný

Srst:velmi hustá,rovná vnější vrstva hrubá na dotek s jemnou,hunatou,velmi přilehlou podsadou.

Zbarvení: zlaté sobolí, bílo sobolí, modré, trojbarevné

Další znaky:dlouhá hlava  s plochou lebkou a černým nosem,mandlové oči,malé uši,pevný a rovný hřbet,ocas je dlouhý a nízko nasazený,tapky oválné s dobře vyvinutými polštářky a klenutými prsty.

Vznikla jsem ve Skotsku jako pracovní pes.Původně jsem byla o něco menší než dnes a dlouho bylo v jiních zemích víceméně neznámé.V 19.století si královna Victorie pořídila dlouhosrstou kolii jako společníka - to podnítilo zájem o toto plemeno a v konečném důsledku způsobilo i posun v jeho vhledu k elegantnějšímu výstavtímu psu.Ve 20. století navíc zvíšily  zájem o plemeno filmy Lassie. Ty také urychlily jeho mezinárodní uznání. Díky své pracovní minulosti jsou kolie poslušné.

Péče a povaha

Jsem krásný,působivý a elegantní pes mírné a přátelské povahy.Mám se za neuvěřitelně inteligentní a aktivní zvíře.Miluju život v kruhu rodiny,výborně se snáším s dětmi.Hádky nemám ráda.Vycházím velmi dobře s ostatními psy i domácími zvířaty.Svou rodinu věrně chráním,což ze mě dělá výborného hlídače.Jsem jemná,přítulná a velmi dobře ovladatelná.Obvykle nejsem nervózní,ani agresivní.Potřebuji kontakt s člověkem.Mou neocenitelnou výhodou je,že nelovím zvěř a nemám potřebu se toulat.

kkkkkkkk.jpg