Jdi na obsah Jdi na menu
 


Australská kelpie

Velikost-v kohoutku:51cm.Váha:13,6 kg.

Srst: Má dvojitou srst s hustou podsadou, vnější srst chrání před vlhkem a je rovná, tvrdá a přiléhající. Na ocase tvoří štětku.                                                                                                           

Zbarvení:Černé, černotříslové, červenohnědé, červenohnědé a tříslové, světle žlutohnědé, čokoládově hnědé a kouřově modré

Věk:12 let

Další znaky:Mandlové oči,vztyčené uši,Vyklenutá žebra,v klidu ocas visí ve velmi mírném zakřivením,při pohybu se zdvihá.

Jsem potomkem krátkosrstých kolií se vztyčenýma ušima dovezených ze Skotska do Austrálie na konci minulého století.Za mé předky se rovněž považují staroangličtí ovčáci.Ze spojení dvou kolií vzešla fena,která se proslavila pod jméne Gleesonská kelpie.S ní byl křížen pes jménem Caesar,rovněž z dovezené linie,a jejich štěně z jejich vrhu bylo pojmenováno po matce Kings kelpie.Jméno kelpie pak bylo přijato pro celé plemeno.Jsem vynikající pracovní pastevecký pes schopný přežívat dlouhou dobu bez vody.Jsem také znám tím,že se přes hřbety ovcí dostávám tam,kam v danou chvíli potřebuji.Ačkoliv v Austrálii jsem  byla vždy dobře známá,do podvědomí chovatelů jsem se dostala až v 80.letech tohoto století a dnes jsem registrovaným plemenem v Británii a Severní Americe.

 Povaha a péče   

Jsem dobrým a oddaným společníkem.Vyžaduji hodně pohybu a každodenní kartáčování.Mám silné ochranářské a pastevecké instinkty.

aab_245.igallery.image0000004--c.jpg