Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rhodéský ridgeback

Výška:63-67 cm,Váha:29,5-33,7 kg

Srst:Krátká,hustá,hladká,lesklá

Péčě o vzhled:minimální

Výcvik:náročný

Věk:12 let

Barva:Světle pšeničná až červenopšeničná

Další znaky:Plochá lebka,kulaté oči daleko od sebvysoko posazené uši,velmi hluboký ale né široký hrudník,ocas u kořene zužující se k špičce.

Ještě dříve,než se v Jižní Africe začali usazovat Evropané,domorodí Hotentoti byli doprovázeni na svých loveckých výstavách psy s výrazným pruhem srsti rostoucí opačným směrem po celé délce hřbetu.Ano,tehdy jsem tam taky byl.Během 16. a 17. století holandští,němečtí a francouzští přistěhovalci přivezli s  sebou do jižní Afiky své vlastní psy včetně ohařů,mastifů,greyhoundů a buldoků,kteří jim sloužili jako hlídači a lovečtí psi.Spojením se mnou postupně vzniklo plemeno,které v sobě  spojovalo to nejlepší z domácího i přivezených psů.Pojmenovali mě po státu Rhodésii,kde jsem byl vysoce ceněn novými přistěhovalci.Jsem znám jako lví pes,nebot´ se ve smečkách  používám k lovu lvů a další velké zvěřě a k hlídání  majetku.Standard mi vytvořil jihoafrický Kennel Clubem v roce 1922 a od té doby jsem se změnil jen minimálně.Milují mě jako výstavního psa v Severní Americe a Británii a hodím se též k soutěžím poslušnosti.

Povaha a péče

Poslušnost to je mé.Mám rád děti a za svého majitele bych položil život.Mám jemnou povahu,ale jakmile zahlédnu králíka nebo podobnou kořist,jsem schopen vyvinout velkou rychlost.Vyžaduji hodně pohybu a denní kartáčování rukou a rukavicí.

pohig.jpg