Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bígl

Výška:33-40 cm,Váha:8 - 14 kg.

Srst:Hustá,krátká a voděodolná

Věk:13 let

Barva:Jakékoliv

Další znaky:střední hlava,široký čenich,tmavohnědé nebo oříškové přitažlivě půvabné oči,dlouhé uši,tlapky jsou pevné a dobře uzavřené,prsty jsou klenuté se silnými polštářky, ocas má silný,středně dlouhý,vysoko nasazený,je nesen vesele,ale není zatočen nad hřbet,je dobře osrstěný, zvlášť na spodní straně.

Já, malý lovecký pes existuji v Anglii přinejmenším od dob krále JIndřicha VIII.Jeho dcera Alžběta I. držela mnoho mých bratrů a sestřiček,z nihž někteří byli tak malý,že je bylo možno dát do kapsy,a proto jsme jmenováni jako kapesní.Někdo mě zná jako zpívající bígl,ale v bytě nejsem tak hlasitý,neboť si svůj  hlas ponechávám jen na hony.V Británii se používám  k lovu zajíců a divokých králíků,ve Skandinávii se zůčastním lovů na divoká prasata  a vysokou a ve Spojených státech jsem učinným pomocníkem při lovu králíků.Ve Spojených státech a v Kanadě pracuje též jako sportovní pes,který vyhledává a donáší zvěř.Jsem rovněž oblíbeným společníkem a v roce 1954 byl ve Spojených státech nejoblíbenějším psem.Super.

Povaha a péče

Milý,přátelský,kamarádský,bystrý a nenáročný pes.Miluji svého pána a jeho rodinu.Vůči ostatním lidem i zvířatům jsem mimořádně snášenlivý.Tuto svou vlastnost získám díky tomu, že mě odjakživa drží ve velkých smečkách.Potřebuji hodně pohybu a dlouhé procházky přírodou.Nesmíte však zapomenout na mé lovecké instinkty!!Pokud narazím na stopu,bývám problém mě z ní odvolat. Z tohoto důvodu se doporučuji pro kurz poslušnosti.Vyžaduji důslednou a citlivou výchovu.Vyznačuji se jako velmi dobrý zdraví a inteligentní pes.

                           Štěně bígla