Jdi na obsah Jdi na menu
 


Basenži

Výška:40 - 43 cm,Váha: 9,5 - 11 kg

Srst: krátká

Barva:červená s bílou,černá s bílou,černá s tříslovou a bílou.

Věk:11 let

Další znaky: rovný hřbet,hrudník přiměřeně hluboký,vysoko nasazený a stočený ocas,výrazně vysoké nohy,špičaté a vztyčené uši, tmavé mandlové oči

Ačkoliv je můj přesný původ  zahalen tajemstvím, jsou mě podobní psi vyobrazeni v egyptských hrobkách IV.dynastie.Vznikl jsem původně z polodivokých vlasatých psů,kteří žili s africkými kmeny Pygmejů v Kongu.Jako nejpůvodnější a nejprimitivnější dodnes existující plemeno jsem zvláštní tím,že neumím štěkat a místo toho to vypadá,že jódluji.V Kongu jsem byl využíván jako lovecký pes,který sloužil k nahánění zvěře do sítí.V jazyku obyvatel Konga znamenám lesní bytost.Někteří chovatelé se domnívají že bych byl po celá tisíciletí využíván na tiché hony.

Povaha a péče

Hledáte-li zcela rovnocenného psího partnera,jsem vaše správná volba. Nade vše miluji své páníčky,ale téměř nikomu nedovolím rozhodovat o jejich životě. Jsem zkrátka svobodomyslný pes,který od svého pána vyžaduje takřka stejný respekt,jaký svému pánovi dávám sám. Mám rád pohyb,proto potřebuje sportovně založeného majitele a oplocený pozemek. O srst se starám-čistotu zničím jazykem jako kočky.