Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barzoj

Výška:75-85cm,Váha:

Srst:hedvábná,měkká,zvlněná,na hlavě krátká

Barva:všechny odstíny hnědé s bílou

Věk:11-13 let

Výcvik:nenáročný

Další znaky:dlouhá,štíhlá hlava,tmavé inteligentní oči s ostražitým výrazem,malé špičaté a jemné uši,hluboký a úzký hrudník,dlouhý  ocas,poněkud nízko nasazený.

Chovali mě převážně na území Ruska a dnešní Ukrajiny.Mezi mé původní chovatele patřili jak carové tak i básnící a další významné osobnosti tehdejší doby.Původně jsem se ovšem na území Ruska vůbec nevyskytoval,lovili  tu za nás špicové,jelikož k lovu s chrty nebyl terén Ruska přizpůsoben.Obrat nastal ve chvíli,kdy se jeden moskevský velkokníže zúčastnil lovu s tatarským chánem,při němž spatřil práci vysokonohých štíhlých psů s delší srstí.To jsem byl já.Jejich výkony byly skvělé,a tak se na území Ruska přikřížili špicovití psi k těmto chrtům. Cílem bylo pochopitelně zachovat ty nejlepší vlastnosti obou plemen.Přikřížením dalšího chrta,který přišel spolu s Vikingy,se dostáváme ke mně,Standard mi vytvořili roku 1880.

Povaha a péče

Jsem klidné zdrženlivé avšak nebojácné sebejisté plemeno.Rychle a vytrvale běhám a výborně skáču..Můžete mě často vídávat na chrtích dostizíchStal jsem se oblíbeným plemen na výstavách.Díky mé klidné povaze mi je cizí příliš hlasité štěkání.Protože ale v evropských zemích je lov s chrty zakázán a navíc patřím do plemen společenských,je velmi nepravděpodobné,že by se podobné zkoušky staly aktuální v ostatních zemích FCI.Můžu se zůčastňit dostihů,a to jak rovinných tak i coursingu,ale pro mojí chovnost obvykle není prokázání výkonnosti nutné.Vyžaduji dostatek pohybu a důslednou výchovu. Kladu větší nároky na volný pohyb.Delší srst by se mě měla častěji kartáčovat.