Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní povely

5. 2. 2012

1
 

Přivolání

Základním povelem,který pes musí zvládnout,je přivolání.Má k vám přiběhnout vždy, když ho zavoláte.Při tréninku přivolání,neopomeňte měnit tón hlasu.Pokud vás pes nevnímá a raději se zajímá o dění kolem,jen ne o vás,musíte jej něčím zaujmout.Pokud nereaguje na změnu tónu hlasu,mávejte,skákejte,dělejte vše pro to,abyste zaujali jeho pozornost a on měl důvod za vámi přijít.V momentě,kdy přijde,odměňte jej výraznou slovní pochvalou.Často používáme: "Ty jsi pašák!“ Vhodnými pamlsky pro odměnu jsou dětské piškoty,které jim chutnají a finančně jsou nenáročné.

2

 Sedni

Patří k základům poslušnosti každého psa.Psa naučíte tomuto povelu poměrně snadno.Pejska si postavte před sebe nebo si jej ustavte u nohy,tlačte mu na zadní část těla a opakujte název povelu: "sedni!",jakmile se pes usadí,pochvalte jej a odměňte jej pamlskem.
Tento postup opakujte několikrát, poté už pejska nechte povel udělat samotného.Každý výkon povelu zakončete hlasitou pochvalou a pamlskem.Psa tím motivujete k dalšímu výkonu.

3

 Lehni

Je obtížnější,protože tento povel dělají pejsci neradi.Výcvik samotného povelu sám o sobě složitý není. Pejska usaďte a tlačte mu do prostoru mezi lopatkami a opakujte povel: "lehni!".Pejskovi tlačíte na slabinu, která ho přiměje si lehnout. Tento postup opakujte několikrát.Nezapomeňte,vždy ležícího pejska odměnit hlasitou pochvalou a pamlskem.

Jak naučit psa základním povelům

4

  Ke mně, k noze

Pokud přivoláte pejska povelem ke mně,musí běžet a posadit se před vás.Tento povel psa naučíte snadno.Psa přivoláte a ve chvíli, kdy bude před vámi,zatlačte jej rukou na zadní část těla,dokud se neposadí.Poté se narovnáte a psa sedícího před sebou hlasitě pochvalte a odměňte pamlskem.Opakujte povel několikrát,ale pejsku netlačte na zadní část těla,měl by sám povel chápat a sednout si před vámi.Povel opakujte několikrát,ale pokládejte výcvik hrou,aby se nezačal nudit a upoutával i nadále svou pozornost na vás.

Povel k noze naučíte pejska obdobně jako povel ke mně,jen musíte psa přinutit,aby vás ze zadu obešel a zůstal sedět u vaší levé nohy.Postup je jednoduchý,psa přivolejte a pamlskem ho nasměrujte,aby vás obešel.V momentě,kdy bude u vaší levé nohy,jej zatlačte na zadní části těla, aby se posadil. Tento postup opakujte několikarát,později už pejska motivujte,aby vás obešel bez pamlsku,sám z vlastní iniciativy.Hlasitá odměna a pamlsek jsou samozřejmostí.