Jdi na obsah Jdi na menu
 


Etapy života štěněte

18. 3. 2012

0-7 týdnů

V té době se pro štěnata otvírá okolní svět.Jejich oči a uši zaplavují vzrušující podněty v době výjevů a zvuků ze světa kolem nás.Je to období,kdy se vytváří silná vazba mezi štěnetem a jeho matkou.Tyto vazby vedou ke vzniku zdravé,správně přizpůsobené povahy.Do desáteho dne by ale mělo štěně poznat dotek lidské ruky a cítit se příjemně.Dále také pokud je fena klidná,bude mít dobrý vliv na hyperaktivní štěňě. 

                                                          

8-12 týdnů

Štěnata tohoto věku nasávají jako houba vše ze svého okolí.Jsou zvědavá a chtějí si hrát.V tomto věku může začít výcvik-nejdůležitější  je sebedůvěra.Má být zábavný a ve stylu hry.Protože toto je citlivý věk.Při práci či hře se štěňaty je nutno postupovat citlivě.Cílem je vybudovat základy,aby štěně bylo řádně vychované.

                                

3,5-4 měsíce

V tomto věku vypadávají mléčné zuby.Spolu s tělesným růstem dchází k přívalu hormonů ovlivňujících chpvání.Pokud je nesmělé bude o 30% bázlivěji.Pokud je hyperaktivní bude v tomto věku o 25% aktivnější.

                           

4-5 měsíců

Majitelé budou žasnout nad chováním štěněte.Jeden den bude chtít ven a nazítří dělá loužičkypo bytě.Toto je velmi častý problém.Oni ale nejsou vzdorovitá,zakže je netrestejte.Potíž je v tom,že se jim do krve dostává záplava hormonů,který vyvolávají zmatek.Nejlépe uděláte když se vrátite trocu dozadu a dáte se do nácviku čistoty v bytě.

                                    

5-6,5 měsíců

Během tohoto měsíce procházejí štěňata nápadně rychlím růstům.Kastrace v této době nepomáhá-štěně je stále v předchozí fázi.

                                          

6,5-7,2 měsíců

Štěně se na nějakou dobu uklidní.

7,5-9 měsíců

V domácnosti se strácejí věci jako:dálkové ovladače,.a je to rovněž doba hodně náročná pro majitele,neboť nemperament štěňat narůstá.Bude asi o polovinu agresivnější,nesmělejší nebo aktivnější než dotud.Samci začínají pro močení zvedat nohu.Štěnata potřebují pozornost,nikoli tresty.Prostě se snažte nedávat najevo frustraci,i když si myslíte,že by se mělo chovat lépe.